Профілактика отруєнь грибами
У грудні 2023 року в Черкаській області продовжують реєструватися випадки отруєнь дикорослими грибами.
Із початку року в області зареєстровано 10 випадків отруєнь дикорослими грибами з 14 потерпілими, з них 8 дітей.
Минулого тижня зареєстровано 2 нових випадки отруєнь дикорослими грибами дітей у Черкаському районі. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».
Гриби - це надзвичайно цінний природний продукт, який дарує нам не лише вишуканий смак, але й має корисний вплив на організм. Однак, як і кожен продукт, вони мають свої особливості та ризики.
Для багатьох гриби є відмінним джерелом поживних речовин, а для інших виявляються небезпечними через ризик отруєння, алергічних реакцій або проблемами з шлунково-кишковим трактом.
Варто звертати увагу на правильну та безпечну обробку грибів перед приготуванням, а також збирати гриби якомога далі від доріг чи виробництв. Це обумовлено тим, що гриби дуже легко адсорбують забруднення та можуть накопичувати в собі важкі метали чи радіоактивні речовини.
Не всі гриби є безпечними для споживання і навіть деякі види, що схожі на їстівні, можуть виявитися отруйними, тому краще завжди бути обережним. У таких отруйних грибах містяться речовини, як аматоксини, мускарин, іботенова кислота, гемолізини та інші. Вони можуть призводити до розширення зіниць, нудоти, пошкодження клітин печінки, нирок та інших органів аж до летального випадку. До того ж такі речовини можуть викликати отруєння навіть у невеликих кількостях.
Гриби мають складну структуру та багаті на клітковину, що робить їх важкими для перетравлення. Споживання великих кількостей може викликати розлади шлунково-кишкового тракту, призводити до виразки шлунку або діареї.
Навіть без отруйних сполук, деякі види грибів містять речовини, які у великих кількостях можуть бути шкідливими для здоров'я, наприклад, певні важкі метали та сполуки. Це обумовлено тим, що гриби поглинають токсини з навколишнього середовища, тому важливо збирати їх у місцях, де відсутні забруднення.
Відповідно до даних МОЗ України є три категорії людей, яким не варто вживати навіть безпечні види грибів:
- діти до 12 років;
- вагітні жінки та ті, які годують грудьми;
- люди похилого віку.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Бережіть власне здоров’я та здоров’я ваших дітей!
Черкаське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби
в Черкаській області