A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Тренінги з «Ментального здоров’я» впроваджуємо в життя

Дата: 18.10.2023 13:56
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну принесло багато горя та проблем в життя українців та мало руйнівний вплив на їх психологічне здоровя . Тривалий час війни, відсутність безпечного місця, ракетні атаки та тривожні новини  додають нам стресу та дестабілізують кожного з нас.

«За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Але українці не мають звички звертатися до фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. І зараз це основний бар’єр на шляху звернення по психологічну допомогу» – зауважила Олена Зеленська на одному із своїх виступів.

«Ментальне здоров’я – одна з передумов нашої стійкості. От чому важливо говорити про нього зі своїм оточенням і в суспільстві, не соромитися, не стигматизувати, а, навпаки, поширювати знання про душевний стан і вміння про нього піклуватися» - це один із висновків третього Саміту перших леді та джентльменів, який відбувся 6 вересня в Києві та мав назву «Ментальне здоров’я: крихкість і стійкість майбутнього».

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді України, покликана допомогти українцям в період війни та у післявоєнний період знайти своє внутрішнє джерело сили, навчити їх піклуватися про своє ментальне здоров’я та виробити звичку бути відповідальним за свій емоційний стан - опановувати стрес, тривогу, гнів та інші негативні емоції за допомогою різних технік та методик.

Тому для клієнтів Смілянського управління Черкаської філії Черкаського ОЦЗ також стартувала Всеукраїнська програма ментального здоров’я “Ти як?”

Активними учасниками цієї програми стали як безробітні так і роботодавці, які опановують навички стресостійкості на тренінгах «Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях». На сьогоднішній день відбулося 7 таких тренінгів, якими охоплено 60  безробітних та 1 вебінар для 12 працівників Тернівської ОТГ.

Безробітні на заходах дізнаються про те, що таке стрес, як наш організм реагує на нього, розглядають реакції, що виникають після стресу. Під час тренінгу учасники вивчають та відпрацьовують вправи, що допомагають знизити рівень тривожності, а також віднайти свої канали ресурсності, які допоможуть подолати стрес та його наслідки.

Зокрема,  програма « Ти як ?» дуже на часі - зауважила  Каніболоцька Юлія, - одна із учасниць тренінгу - здобуті навички допоможуть мені налаштовуватись на позитив та знаходити нові ресурси для своєї «підзарядки».

 «Так-так, дуже корисна і потрібна інформація. Цьому дійсно потрібно навчитися…» - погодився Лисак Володимир –  теж учасник тренінгу.

Каптенко Олена – «Відкрила для себе багато нового. Ці знання допоможуть мені у стосунках в родині, і не тільки …»

Ментальне здоров’я – це провідний двигун розвитку людини. Воно дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві. Піклування про власний стан дає можливість для відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти крізь складні часи. Тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне.

 

Інформацію підготувала І. Дмитренко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора