A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ. про стан антирабічної допомоги населенню у 2022 році в області та СТГ і заходи щодо профілактики сказу.

Дата: 21.04.2023 17:51
Кількість переглядів: 67

           Смілянське відділення  Черкаського районного відділу  інформує , що          в Черкаській  області у 2022 році за даними Головного  управління Держпрод спожив служби  епізоотична ситуація дещо поліпшилась. На 8-ми територіях зареєстровано 24 випадки сказу серед тварин, зокрема, серед котів - 12, собак - 10, лисиць-1 та сільгосптварин-1 проти 40 випадків у 2021 році. Позитивний результат лабораторного обстеження на сказ отримано також від 57-ми лисиць, які  були  відстріляні  при проведенні  моніторингового нагляду за сказом.  Кількість осіб, які звернулись за антирабічною допомогою  збільшилась  на  6,2% в порівнянні  з минулим  роком.  Внаслідок нападу тваринами  за антирабічною допомогою звернулося 1732 особи . Показник звернення на 100 тис. населення становить 147,4 проти  138,8 за 2021 рік.

        В Україні,   за  12 місяців 2022 року, за даними  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»    було зареєстровано 2 випадки сказу серед людей.

         По Балаклеївській СТГ за антирабічною допомогою звернулось 18  осіб,         інтенсивний показник склав 189.1 на 100 тис. населення.

        По Тернівській СТГ  звернулось 10 осіб,   показник  - 177.4 на 100 тис. населення .

       По Березняківській СТГ звернулось 7 осіб, показник склав 127.4 на 100 тис. населення.

       По Ротмістрівській СТГ звернулось 9 осіб , показник 99.6 на 100 тис. населення .

            Наголошуємо, що епідемічний прогноз щодо захворюваності людей на сказ залишається неблагополучним.

  Декілька порад по профілактиці сказу

Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Для профілактики сказу у носіїв збудника необхідно:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;тадиких м’ясоїдних тварин (пероральна імунізація шляхом розкладання у місцях їх перебування їстівних приманок з вакцинами);
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин;
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);
  • виконувати правила утримання тварин.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина як найшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо!

Перша медична допомога після укусу

Якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря!

Якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення.

Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.

Після цього неодмінно зверніться по медичну допомогу.

Обов’язковому щепленню підлягають люди:

  • яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;
  • покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);
  • подряпані підозрілими на сказ тваринами або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;
  • які зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження.

Курс профілактичної імунізації призначають людям, які професійно пов’язані з ризиком зараження сказом: ветеринарні фахівці, ловці собак, котів, мисливці, працівники лабораторій, які працюють з вірусом сказу тощо.

Що робити із твариною, підозрілою на сказ

Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, слід негайно доправити до найближчої ветеринарної клініки для огляду й утримання під наглядом спеціалістів протягом десяти днів, у жодному разі їх не вбивати !

Таким чином, в  умовах неблагополучної  епізоотичної ситуації, не вирішення проблем боротьби з безпритульними собаками та котами в населених пунктах, незадовільної організації контролю за їх утриманням та належного рівня регулювання чисельності диких м’ясоїдних тварин - кваліфікована та своєчасна антирабічна допомога залишається однією з найбільш важливих ланок у комплексі заходів запобігання захворюванням людей на сказ.

 

 

 

 

 

Завідувач  відділення                                                           Людмила КРИЖАНІВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора