A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Безпечність криничної води в період підтоплення територій.

Дата: 21.04.2023 13:46
Кількість переглядів: 75

Фото без описуПриблизно 13-15 мільйонів українців, отримують питну воду з приватних колодязів. На відміну від систем громадського водопостачання, які контролюються державою, обслуговування приватного колодязя є обов'язком домовласника. Отже, власники колодязів зобов'язані самостійно обслуговувати, захищати і підтримувати високу якість своїх запасів питної води.

Ґрунтові води це не на 100% чиста вода, проходячи через ґрунт, відкладення, різні породи, вода завжди забирає з собою різні розчинені мінерали, пісок, мул, глину, а також деякі форми життя, сотні природних мікроорганізмів, які займають практично всі геологічні порожнечі, тому підземні води перших від поверхні водоносних горизонтів мають підвищену жорсткість та сухий залишок, наднормативний вміст сульфатів, заліза, забруднення органічними речовинами, нітратами, нітрітами, аміаком та важкими металами.

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ), більшість мікроорганізмів знаходяться в ґрунтових водах нешкідливі, але є і ті які є патогенними, наприклад: бактерії кишкової палички, ентеровірус, гепатит А (В), бактерії Giardia, Cryptosporidium, legionella і ін. Зараження цими бактеріями може викликати серйозні інфекційні захворювання і призвести до смерті. Ці патогени можуть потрапляти в ґрунтові води через вигрібні ями, поверхневі води, забруднені стоки з фермерських господарств або пасовищ що знаходяться неподалік.

Тому регулярне тестування колодязної води просто необхідно!

В умовах великих паводків колодязь стає особливо уразливий до мікробного зараження, якщо при нормальних умовах дощова вода і талий сніг цівкою поступово просочуються в землю через крихітні простори між зернами порід (природна фільтрація), то при сильних опадах ґрунт не може впоратися з великим потоком води. Згідно ВОЗ - криниць яким понад 10 років, і мають глибину менше ніж 15 метрів, будуть забруднені після рясних паводків, навіть, якщо в їх конструкції немає видимих пошкоджень.

Перший крок у підтримці безпечного водопостачання є регулярний моніторинг на хімічний склад та наявність шкідливих мікроорганізмів. ВООЗ рекомендує власникам криниць перевіряти якість води не рідше одного разу на рік, а також після значних паводків. Вода повинна проходити хімічний та бактеріологічний аналізи у сертифікованих лабораторіях.

На нашій території лабораторії, що мають право проводити дослідження розташовані за адресами:

  • Лабораторія по дослідженню хімічного складу води – с.Ротмистрівка, вул.. Михайлівська,20 – вартість дослідження криничної води  для населення – 1083,44 грн;
  • Лабораторія по дослідження бактеріологічного забруднення питної води – м. Сміла, вул. Юрія Кондратюка, 1-  вартість дослідження криничної води  для населення – 348,98 грн.

Під поняттям «знезараження» або «дезінфекція» води мається на увазі очищення води від патогенних мікроорганізмів, бактерій, вірусів та інших потенційно шкідливих організмів з метою підтримки епідеміологічної безпеки і запобігання розповсюдженню збудників інфекційних захворювань. Багато факторів може вплинути на ефективність знезараження, зокрема температура води, pH і каламутність.

Хлорування - знезараження води за допомогою застосування хлорвмісних реагентів. Найбільш широке поширення цей метод отримав завдяки відносній дешевизні матеріалу, простоті обладнання, яке використовуєтьтся,  та ефективності.

 Профілактичне знезараження колодязя - проводиться з періодичністю 1 раз в 6 місяців ( весна, осінь), для підтримки санітарних норм колодязя і споживаної з нього води, а при виявленні невідповідністі питної води санітарно-мікробіологічним вимогам - негайно

Дезинфекцію колодязів за заявою можуть провести працівники Смілянського відділення Черкаського районного відділу ДУ»Черкаський ОЦКПХ МОЗ», що розташований за адресою: с.Ротмистрівка, вул.. Михайлівська,20,

Вартість дезінфекції 1 куб.м води в криниці – 27,51 грн за 1 обробку. ( без урахування транспортних затрат)

тел..для довідок 096-979-55-18. Крижанівська Л.А.

 

Завідувач Смілянського відділення

Черкаського районного відділу

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ « 

Людмила Крижанівська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора