A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Доступні ліки під час воєнного стану

Дата: 09.01.2023 13:41
Кількість переглядів: 100

За програмою “Доступні ліки” пацієнти з хронічними захворюваннями можуть
отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.

Розповідаємо, як скористатися програмою. В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати “доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків незалежно від форми рецепта.

Нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепта та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон у вигляді СМС.

•Як знайти аптеку, яка відпускає “доступні ліки”?

Шукати аптеку з “доступними ліками” радимо за допомогою “Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” https://cutt.ly/ASw5Kwv або зателефонувати 16-77.

❗ Радимо, перед тим як йти в аптеку, зателефонувати й уточнити, чи є в наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас.

#ЗдоровішіРазом

Рецепт може бути паперовим або електронним.

1 У випадку, коли лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створює електронний рецепт. Після створення рецепта на мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт: ****-****-****-****. Код підтвердження: ****» — ця комбінація 16 цифр і є електронним рецептом.

ℹ Ті, хто не мають телефона або бажають отримати продубльований на папері рецепт, можуть попросити лікаря надрукувати його у вигляді інформаційної пам’ятки.

2 У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я, лікар може виписати паперовий рецепт.

☛ Паперовий рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» виписується на формі рецептурного бланка №1.

☛ Він містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта, завіряється підписом лікаря та печаткою.

☛ У рецепті лікар має зазначити, чи препарат повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою.

☛ Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН), не більше трьох найменувань на один рецепт.

❗ Наразі лікар може виписувати рецепт за програмою «Доступні ліки» на місяць.

ℹ Більше дізнатись про те, як почати отримувати «доступні ліки» під час воєнного стану, можна за посиланням (https://bit.ly/3DbuHvW).

Знайти аптеку з «доступними ліками» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Усі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів – безоплатні.

•Аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально. Вони мають на дверях наліпку «Тут є “Доступні ліки”», а ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».

Також шукати аптеку з «доступними ліками» можна за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів» — https://cutt.ly/ASw5Kwv.

•Нагадуємо, що для забезпечення доступу пацієнтів до життєво важливих ліків, лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти.

•Про те, яку інформацію має містити рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки», детальніше — за посиланням https://bit.ly/3TE62W7.

•Як почати користуватися програмою «Доступні ліки» під час воєнного стану, детальніше — на нашому сайті https://bit.ly/3DbuHvW.

Програму «Доступні ліки» розширено препаратами проти хронічних обструктивних захворювань легень.

ℹ Такі захворювання є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх захворювань респіраторної системи. У хворих спостерігається ускладнене дихання, важка задишка, хронічний кашель.

Однією з найчастіших причин хронічних захворювань легень є куріння.

•Щоб отримати безоплатні ліки у разі хронічних захворювань легень необхідно:

1 Звернутися до свого сімейного лікаря.

Якщо зв’язок з лікарем втрачений або ви змінили місце проживання – можна піти до сімейного лікаря чи терапевта у найближчому медичному закладі, який має договір з НСЗУ (для внутрішньо переміщених осіб декларація не обов’язкова).

2 Отримати у лікаря рецепт на «доступні ліки».

На час воєнного стану лікар може виписати як електронний рецепт, так і паперовий. Паперовий рецепт лікар випише, якщо в мед закладі немає світла або доступу до Електронної системи охорони здоров’я.

3 Звернутися з рецептом до будь-якої аптеки, яка відпускає препарати за програмою «Доступні ліки» за договором з НСЗУ, та отримати їх.

#ЗдоровішіРазом


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора