Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Амброзія полинолиста

Дата: 28.05.2021 09:30
Кількість переглядів: 394

 

Серед найважливіших завдань, що постійно постає перед сільським господарством щодо підвищення врожайності, є боротьба з карантинними організмами, а особливо з карантинними бур'янами на території України. Під бур'янами розуміють рослини, що не культивуються людиною, але історично пристосувалися до умов розвитку культурних рослин, ростуть разом з ними і в процесі свого розвитку і росту за наявності міжвидової боротьби пригнічують їх. Видовий склад бур'янів у посівах сільськогосподарських культур змінюється за мікрорайонами залежно від зовнішніх умов, зокрема вологості й температури верхнього шару ґрунту.

      В останні три-чотири роки, з огляду на зниження культури землеробства, а саме: недотримання вимог агротехніки під час обробітку ґрунту, сівозміни, строків сівби і збирання сільськогосподарських культур, невживання належного комплексу заходів боротьби з бур'янами тощо - на території України набуває поширення карантинний організм - амброзія полинолиста, що відображає загальне погіршення екології землі. 

 

 

 

 

Амброзія полинолиста
Астровые / сложноцветные


(Ambrosia artemisiifolia L. )
( Ambrosia elatior L. )
- Compositae (Giseke) / Asteraceae (Dumort.) -

 

Однорічний яровий бур’ян із стержневим коренем схильний до масового забур’янення, проростаючий на теплих, помірно сухих місцях, з багатими на поживні речовини грунтами.
Строк проростання: весна.
Сім’ядолі: широкі, булавовидні, звужені до черенка.
Пластинчат
і листки: нижні - з нерегулярними лопастями загостреними від ланцетних до яйцевидних, верхні - мають яйцевидний контур, двохперисті с 2-3 видовжено-ланцетними участками від зубчатої до перистолопастної форми.
Стеб
ло: зверху вкрите  настовбурченими волосками, здатне до активного кущення, высотою 30-100 см.
квітка: жовтувато-білі чоловічі квітки утворюють щільні верхушечні грони (китиці), жіночі більш малочислені, розміщені в пазухах верхніх пластинчатих лисків.
час цвітіння: пізнє літо-осінь.

 

 

 

 

 

  Фото без описуФото без опису

Фото без опису

 

 Амброзія полинолиста – карантинний бур’ян обмежено розповсюджений на території України. Ця рослина набула поширення в 70 роки минулого століття в результаті ввезення в Україну вантажів рослинного походження з США і Латинської Америки. По зовнішньому вигляду нагадує полинь звичайну , але не має специфічного запаху.

      На даний час площі зараження карантинним бур'яном - амброзією полинолистою по Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській областях в цілому складають до 70 - 75 % сільськогосподарських угідь.

      Розвиваючи велику надземну вегетативну масу, амброзія полинолиста здатна в польових умовах витіснити і пригнічувати як культурні рослини, так і бур'яни. В результаті надмірного висушування й виснаження ґрунтів урожай сільськогосподарських культур значно знижується, а при великому забур'яненні культурні рослини гинуть. Дослідження показують, що на утворення однієї тонни сухої речовини амброзія полинолиста виносить з ґрунту 15,5 кг азоту і 1,5 кг фосфору, а також фунт втрачає близько 950 тонн води. В результаті високої забур'яненості карантинним бур'яном та внаслідок надмірного висушування й виснаження ґрунту урожай сільськогосподарських культур знищується практично на 100 %, врожай з таких полів навіть не збирають, при середній забур'яненості урожай сільськогосподарських культур знижується відповідно: соняшнику - на 40 %, кукурудзи - до 35 %. За таких обставин амброзія полинолиста набуває у нашій країні дедалі більшого економічного значення.

      Велику шкоду амброзія завдає сіножаттям та пасовищам. Висока забур'яненість багаторічних трав зменшує можливість сівби їх під покрив зернових культур. На полях, що засмічуються амброзією, погіршується якість польових робіт, особливо під час оранки і збирання урожаю.

При сприятливих умовах амброзія досягає 2 м висоти, щільність сходів може досягати до 5 - 7 тис. кв. м, а фітомаса - до 10 т на гектар.

      Цей бур’ян не лише засмічує поля, засаджені культурними рослинами подвір’я та вулиці, сади, узбіччя доріг, береги річок та озер, але й має небезпечний екологічний вплив на довкілля та на здоров’я людини, оскільки викликає алергічні захворювання, які важко піддаються лікуванню

      Амброзія полинолиста засмічує подвір'я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, городи, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок та ставків. На полях амброзія полинолиста засмічує посіви особливо просапних культур, озимих і ярих культур, багаторічних і однорічних кормових трав, технічних культур, а також полезахисні смуги. Переноситься насіння амброзії полинолистої з насіннєвим матеріалом, відходами, соломою, транспортними засобами, тваринами та людиною, розноситься водою під час повені, злив і при зрошенні.

      Цей бур’ян також має небезпечний екологічний вплив на довкілля та на здоров’я людини, оскільки викликає алергічні захворювання, які важко піддаються лікуванню. Амброзія полинолиста віднесена до отруйних рослин. Восени, під час масового цвітіння, виділяє в повітря багато пилку, який, потрапивши в органи дихання людей, викликає алергічну хворобу під назвою поллиноз - «осіння пропасниця». У людей з’являються набряки слизових оболонок дихальних шляхів , появляється нежить та сльозоточивість , розвивається астма. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон”юктивіту, бронхіальної астми,  мігрені, кропивниці та супроводжується значним знесиленням організму. В пилку амброзії знаходяться білки – антигени. При попаданні пилкового зерна на слизову оболонку , воно лопається і білки поступають в кров та лімфу. Алергенти знаходяться також в насінні , листях амброзії. Вони можуть спричиняти у людей дерматити. У випадку поїдання рослин амброзії тваринами, молоко та інша продукція набуває гіркого смаку і стає непридатною для вживання.
 

 

Причини швидкого поширення амброзії полинолистої

Даний вид має ряд біологічних особливостей, які дозволили і дозволяють йому швидко поширюватися по території України. До таких особливостей відносяться:

1. Висока насіннєва продуктивність (80 - 100 тис. штук насінин з однієї рослини).

2. Насіння молочної та воскової стиглості здатне дозрівати і давати повноцінні сходи. Особливість тривалий час не втрачати життєздатність в ґрунті зумовлює утворення значного за обсягом ґрунтового банку насіння даного виду.

3. Рослина має потужну кореневу систему.

4. Рослина здатна добре витримувати (до 2 тижнів) підтоплення, утворюючи при цьому додаткове коріння.

5. Рослині властива висока регенераційна здатність. Наприклад, після культивації частини рослини, що присипані вологим ґрунтом, здатні утворювати додаткове коріння і добре приживатися. При скошуванні амброзія полинолиста (до утворення насіння) здатна давати від кореневих частин нові паростки, які утворюють суцвіття і формують життєздатне насіння.

6. Вид має високу ступінь пластичності щодо температури повітря та вологості ґрунту, сходи добре адаптовані до високого ступеня освітленості.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора