A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Фонд соціального страхування України

Алгоритм оплати лікарняних і декретних за кошти ФССУ в умовах війни

Понад 1,2 мільйона українців були на оплачуваному Фондом соціального страхування України лікарняному з початку війни. ФССУ виплатив для них майже 7 мільярдів гривень за листками непрацездатності, які їх роботодавці опрацювали, розрахували та подали до Фонду на оплату, або Фонд нарахував напряму для тих працівників, чиї роботодавці не змогли подати заяву через бойові дії.

19:06:26 05.09.2022

Фонд гарантує страховий захист внутрішньо переміщених осіб

Страховий захист внутрішньо переміщених осіб є одним із пріоритетних напрямів роботи Фонду соціального страхування України. З першого дня війни фахівці Фонду почали роботу над адаптацією порядків призначення допомог до умов воєнного стану – це дозволило ФССУ нарахувати напряму вже понад 19,5 млн гривень лікарняних і декретних для евакуйованих працівників. Надання таких допомог здійснюється Фондом без залучення роботодавця на особисті банківські картки працівників.

08:45:30 31.08.2022

Який розмір декретної допомоги ФССУ фінансує для жінок, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Кожна працевлаштована жінка має право на отримання від Фонду соціального страхування України допомоги по вагітності та пологах у разі початку декретної відпустки. Розмір такої допомоги становить 100% середньої заробітної плати за весь період.

09:34:00 11.08.2022

З початку війни Фонд направив 10 мільйонів гривень на допомоги в здійсненні поховання застрахованих осіб

Попри умови воєнного стану Фонд соціального страхування України продовжує у повному обсязі здійснювати для українців всі види виплат матеріального забезпечення. Зокрема, штатно фінансуються допомоги на поховання. У разі смерті працівника через хворобу, травму чи інші причини, що не пов’язані із виконанням професійних обов’язків, його родині Фонд соціального страхування України виплачує грошову допомогу у розмірі 4 100 гривень для здійснення поховання. Також кошти можуть бути перераховані іншій особі, яка здійснила поховання померлого. З початку війни ФССУ виплатив такі допомоги для понад 2,3 тисячі родин, на це направлено 10 мільйонів гривень. Також Фонд надає допомоги на поховання в разі смерті непрацюючої особи, яка перебувала на утримані застрахованого (не мала самостійних джерел засобів до існування): 1) дружини (чоловіка); 2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних і вищих навчальних закладів з денною формою навчання – до 23 років; 3) батька, матері; 4) дідуся та бабусі за прямою лінією спорідненості.

14:27:35 05.08.2022

Фонд нарахував 14,6 млн гривень допомог напряму евакуйованим працівникам

Аби гарантувати для українців отримання матеріального забезпечення, навіть якщо через війну роботодавець не може дотриматись стандартної процедури, Фонд соціального страхування України нараховує допомоги за лікарняними працівникам напряму.

15:12:58 22.07.2022

Чи оплачуються лікарняні під час простою?

Кожен працівник має право на отримання компенсації втраченого за час лікування заробітку – в умовах війни Фонд соціального страхування України продовжує фінансувати допомоги по тимчасовій втраті працездатності в повному обсязі.

14:35:18 18.07.2022

Позначка зв’язку хвороби або травми із виробництвом в е-лікарняному встановлюється лікарями Фонду

Застраховані особи отримують від Фонду соціального страхування України компенсацію втраченого за час лікування заробітку незалежно від причин настання тимчасової непрацездатності (виключення – непрацездатність, викликана сп’янінням, протиправною діяльністю тощо). Однак якщо у загальних випадках розмір допомоги від ФССУ буде залежати від тривалості страхового стажу, то в разі травмування під час виконання посадових обов’язків чи профзахворювання Фонд профінансує допомогу в обсязі 100% середнього доходу незалежно від стажу. Тож причина непрацездатності є важливим фактором при призначенні допомоги та поданні до Фонду заяви-розрахунку. Однак попри обставини набуття хвороби або отримання травми, на початку для пацієнтів автоматично створюється е-лікарняний з причини «1 – Тимчасова непрацездатність з хвороби або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві». Якщо є підстави вважати, що випадок стався внаслідок професійної діяльності працівника, одночасно буде розпочато процедуру розслідування. Участь в розслідуванні професійного захворювання або нещасного випадку беруть, зокрема, представники Фонду соціального страхування України – якщо під час розслідування зв’язок з виробництвом буде підтверджено, вони повідомлять про потребу оновити причину непрацездатності в електронному лікарняному на: «11 – Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання» або «12 – Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві». Інформація оновлюється лікарями Фонду соціального страхування України. Зазначений ними зв’язок із виробництвом відображається як уточнена причина непрацездатності і доступний при перегляді е-лікарняного в особистих кабінетах роботодавця і застрахованої особи. Нагадаємо, слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund .

09:19:48 14.07.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора