A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

До уваги пенсіонерів! Обов’язково повідомляйте про своє працевлаштування!

Дата: 11.10.2022 19:53
Кількість переглядів: 238

Обов’язково повідомляйте про своє працевлаштування!

Повідомити Пенсійний фонд про працевлаштування – дія, необхідна передусім для самого пенсіонера, адже дозволяє визначити належний розмір пенсії.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зобов’язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема щодо свого працевлаштування. Про такий обов’язок органи Пенсійного фонду повідомляють кожного пенсіонера в заяві та пам’ятці, які він підписує.

Наголошуємо, що законодавством НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО накладання штрафів за працевлаштування пенсіонера. Навпаки, після встановлення факту роботи, про який пенсіонер не повідомив своєчасно, його розмір пенсії визначають, зважаючи на нові дані.

Щодо повернення надміру виплачених сум, то законом визначена можливість добровільно повернути кошти, що не належать пенсіонерові. Якщо ж ні, то з пенсії утримується переплата в розмірі, не більшому за 20 % від місячної пенсії.

Задля уникнення непорозумінь щодо розмірів пенсії переконливо рекомендуємо тим, хто має намір у період одержання пенсії вийти на роботу, негайно інформувати будь-яким зручним способом органи Пенсійного фонду про такий факт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора