A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

ЗАПИТУЄТЕ: МЕНІ 75 РОКІВ. ОТРИМУЮ ПЕНСІЮ У РОЗМІРІ 3 625 ГРН. У СЕРПНІ ЦЬОГО РОКУ ПОМЕР МІЙ ЧОЛОВІК. ЧИ МАЮ Я ПРАВО ПЕРЕЙТИ НА ЙОГО ПЕНСІЮ? ЧИ ПРИЗВЕДЕ ЦЕ ДО ЗБІЛЬШЕННЯ МОЄЇ ПЕНСІЇ, ЯКЩО ЙОГО ПЕНСІЯ БУЛА 6 850 ГРН?

Дата: 15.09.2022 16:14
Кількість переглядів: 143

Відповідаємо: У Вашому випадку мова йде про доцільність переходу з пенсії за віком на пенсію у зв’язку з втратою годувальника. Така пенсія призначається непрацездатним членам сім’ї померлої особи, які були на її утриманні.  

 Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що дружина, яка досягла пенсійного віку, належить до непрацездатних членів сім’ї і має право пенсії у зв’язку з втратою годувальника зокрема, якщо на момент смерті чоловіка вони проживали разом.

 Тож, незважаючи на той факт, що Ви самі одержуєте пенсію, Ви маєте право, за бажанням і у разі доцільності, перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

 Така пенсія призначається у розмірі 50 % пенсії за віком померлого годувальника. Тобто, якщо у Вашого померлого чоловіка пенсія була нарахована в сумі 6 850 грн, то Вам може належати 3 425 грн. (6 850 грн. х 50 %). Крім того, як особа, яка досягла віку 75 років, Ви маєте право на встановлення щомісячної компенсаційної виплати до пенсії у розмірі 456 гривень.  Тож у сумі Ваша пенсійна виплата може становити 3 881 грн.

 За таких умов Вам доцільно перейти з пенсії за віком на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

 Для переведення на пенсію у зв’язку з втратою годувальника радимо звернутися із відповідною заявою та необхідними документами до Пенсійного фонду України у зручний для Вас спосіб.

 Важливо! Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дати подання заяви з відповідними документами. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора