Пам’ятка щодо збору, зберігання харчових продуктів, приготування готових страв в умовах воєнного стану.
Дата: 11.03.2022 10:11
Кількість переглядів: 491
З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення, пов’язаних з роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб потрібно дотримуватись наступних правил:
- готові харчові продукти та сировину приймати, зберігати, транспортувати та обробляти окремо;
- уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати;
- при розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці;
- зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки за умов та з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці;
- неухильно дотримуватись технології та поточності приготування страв, сировину (м'ясо, риба, яйця тощо) піддавати ретельній термічній обробці;
- м’ясні, рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням обов’язково піддати термічній обробці (проварювання, тушкування, запікання тощо);
- не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб; не приймати та не вживати страви, виготовлені невідомими особами, у неорганізованих місцях;
- не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;
- готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
- використовувати одноразовий або багаторазовий продезінфікований столовий посуд;
- для пиття та приготування страв використовувати чисту питну воду з відомих джерел, бутильовану або кип’ячену;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші);
- дотримуватись правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували;
- до роботи залучати лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, діареї, висипань на шкірі тощо). Забезпечити відсторонення, самовідсторонення від контакту з харчовими продуктами, готовими стравами осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри та слизових оболонок;
- організувати проведення заходів щодо дотримання санітарно- гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю, столового та кухонного посуду та інше).
Пам’ятка щодо забезпечення та облаштування харчоблоків або пунктів приготування їжі
-
- холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості;
- необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для розробки харчових продуктів;
- столовим та кухонним посудом, розробним інвентарем в достатній кількості;
- миючими та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.