A A A K K K
для людей із порушенням зору
Балаклеївська громада
Черкаська область, Черкаський район

Пам’ятка щодо збору, зберігання харчових продуктів, приготування готових страв в умовах воєнного стану.

Дата: 11.03.2022 10:11
Кількість переглядів: 491

З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення, пов’язаних з роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб потрібно дотримуватись наступних правил:

  • готові харчові продукти та сировину приймати, зберігати, транспортувати та обробляти окремо;
  • уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати;
  • при розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці;
  • зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки за умов та з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці;
  • неухильно дотримуватись технології та поточності приготування страв, сировину (м'ясо, риба, яйця тощо) піддавати ретельній термічній обробці;
  • м’ясні, рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням обов’язково піддати термічній обробці (проварювання, тушкування, запікання тощо);
  • не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб; не приймати та не вживати страви, виготовлені невідомими особами, у неорганізованих місцях;
  • не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;
  • готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
  • використовувати одноразовий або багаторазовий продезінфікований столовий посуд;
  • для пиття та приготування страв використовувати чисту питну воду з відомих джерел, бутильовану або кип’ячену;
  • не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші);
  • дотримуватись правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували;
  • до роботи залучати лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, діареї, висипань на шкірі тощо). Забезпечити відсторонення, самовідсторонення від контакту з харчовими продуктами, готовими стравами осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри та слизових оболонок;
  • організувати проведення заходів щодо дотримання санітарно- гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю, столового та кухонного посуду та інше).
     

Пам’ятка щодо забезпечення та облаштування харчоблоків або пунктів приготування їжі

 

    • холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості;
    • необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для розробки харчових продуктів;
    • столовим та кухонним посудом, розробним інвентарем в достатній кількості;
    • миючими та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора